Flyg-och reseupplevelser

BRAVOFLYBLOGGEN
Home > Fester > Påsk i Andalusien: en oförglömlig erfarenhet !

Fester

Påsk i Andalusien: en oförglömlig erfarenhet !

Påsk i Andalusien: en oförglömlig erfarenhet !
mars 30
07:00 2015
6
SHARES

Även om Spanien är värt ett besök året runt, så är Påsken en väldigt speciell årstid för spanjorer, och verkligen unik i Andalusien. Därför, om man planerar att åka ned till detta området under Påsken, får man se till att ta vara på att försöka uppskatta varenda detalj i högtidlighållandet . Man kommer kanske aldrig att uppleva något så exceptionellt igen.

Kristen tradition och muslimsk historia

Andalusien är välkänt för sina arabiskamuslimska rötter. Att denna region var den sista att återerövras av de Katolska Monarkerna, har varit grundläggande för många städers historia, såsom Sevilla, Córdoba och Granada. Kombinationen av dessa två skilda kulturer, får firandet att skapa en häpnadsväckande atmosfär. Påskkarosser eller ”Tronos” bärs genom staden i tyst procession och förbi islamiska monument, som Córdoba Moskén, Giraldatornet i Sevilla eller Alhambran i Granada.

2

”Costaleros” och bärare

Hur dessa ”Tronos ” blir burna, är ett av det mest enastående inslagerna i den andalusiska påsken. Medan de religiösa karosserna i andra regioner transporteras med hjul, blir det här burna av kvinnor och män. Dessa människor kallas för ”costaleros” eller bärare, och de bär på sina skuldror vikten av de religiösa figurerna i timtal.

4

3

 

 

Legionens visa

Det finns en mycket speciell procession i Malaga på skärtorsdagen: den som kallas för ”Congregación de Mena”. Under denna magiska procession, där bärarna tillhör den spanska legionen, håller de i Krucifixet medan de sjunger tillsammans. Det är ett extremt rörande och stämningsfullt moment, som drar samman tusentals människor, som kan vänta stående i flera timmar för att beundra och uppleva denna mycket speciella händelsen. Man får helt enkelt gåshud av upplevelsen!

5

Musik och tystnad

Om det finns något som karakteriserar påsken i Andalusien så är det musiken. Varje ”Trono” föregås av ett musikband med trummor, klarinetter och trumpeter. Dessa band spelar ceremoniella och högtidliga ackord, medan de åtföljer de religiösa figurerna. Det är inte ovanligt att höra någon som börjar sjunga en rörande ”saeta” åt dem. Emellertid, både i Sevilla och Granada finns det en tyst och still procession som går ut med ingen musik alls: ”El Silencio”processionen ( Den Tysta processionen), under natten på Skärtorsdagen.

6

 

6
SHARES

Om författaren

Cristina.catalan

Cristina.catalan

0 kommentarer

Ännu inga kommentarer.

Det finns inga kommentarer för tillfället, vill du skriva en?

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar