Flyg-och reseupplevelser

BRAVOFLYBLOGGEN
Home > Destinationer > Inti Raymi: en guide till Inka solfestivalen

Destinationer

Inti Raymi: en guide till Inka solfestivalen

Inti Raymi: en guide till Inka solfestivalen
maj 22
15:59 2015

Ofta parodierad inom populärkulturen, som till exempel i Tintin boken Solens fångar, denna peruanska hyllningssång till guden Inti, brukade inkludera massuppoffring. Lamas brukade skäras itu under en blodig ritual, som också var tillägnad till Pachamamma, Intis fru och skördens och fruktbarhetens gudinna.

Inget blod spills dock i dagens återskapade ceremonin, och det finns bekväma stolar för turister. Kritiserat av vissa för dess teatralitet, evenemanget återskapar ändå traditioner som går tillbaka 500 år i tiden till Inkarikets stortid, då denna var den viktigaste ceremonin utförd i huvudstaden Cuzco. Den firade Inkas nyår och vintersolståndet, när solen var som längst från denna sida av jorden och Inti behövde smickras.

fortaleza-sacsayhuaman

Dagens händelse äger rum i Sacsayhuamán, en rejäl stenruin som är typiskt höljd i mysteriet, men som möjligen var ett fort på den tiden. Skådespelaren som har tur att bli utvald att spela kejsaren Sapa Inca, blir buren till kullen i en guldvagn. Som tur är för dess bärare, denna är en kopia av originalen, en skönhet på 60 kg. Med utgångspunkten i rester av Qorikancha soltemplet, processionen tågar genom gatorna fyllda av musik, dans, böner, blommor och damer med kvastar sopandes undan onda andar. Till huvudpersonen ansluter sig hans kvinnliga motsats, Mama Occlo, flera präster, ormklädda deltagare, pumor och kondorer.

När de anländer till torget på kullen, det hålls tal på inkaspråket Quechua, medan folkmassan väntar på den falska uppoffringen. Efter att den höga prästen är klar med lamas, håller han upp ett hjärta till Pachamama och läser framtiden i blodstänken. Efter att Intis klot har gått ner bakom horisonten, tänds eldar och tåget går tillbaka till Cuzco.

folk dansar

Även om hängivna i Peru klagar på att de officiella aktiviteterna är för iscensatta, de kan fortfarande njuta av  gatuunderhållning vid utkanterna. Studenter deltar i folkdanser; brandmän, lärare och andra lokala grupper marscherar med olika band; och det finns bra tillfällen att höra den peruanska musiken.

Festivalen äger rum den 24 juni i år. Vi rekommenderar att boka i tid och säkra en sittplats under ceremonin, även om att stå med lokalbefolkningen kan vara ännu roligare, och att boka boende i Cuzco.

Om författaren

Author

Author

0 kommentarer

Ännu inga kommentarer.

Det finns inga kommentarer för tillfället, vill du skriva en?

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar