Flyg-och reseupplevelser

BRAVOFLYBLOGGEN
Home > Fester > Halloween special

Fester

Halloween special

Halloween special
oktober 27
21:37 2015

Bus eller godis? En resa till Mysteriernas värld!

Spanien har omfamnat denna festlighet vars ursprung är långt ifrån klar, men den firas likväl i hela världen: USA, Skottland, Irland, Frankrike… Vi pratar om Halloween, natten mellan den 31 oktober och den 1 november, och det som i Spanien kallas De dödas dag.

Från Rumbo vill vi berätta om Halloweens ursprung och hur spanjorerna firar den. För mer än för 3000 år sedan, precis innan den 31 oktober, en krigarnation känd som kelterna, gjorde ritualer för att fira slutet av skördeperioden och början av vintertiden. Denna hedna festlighet kallades Samhain. Breda områden i Irland, England, Skottland och Frankrike befolkades av detta folkslag, som lade grunden till en festlighet som, många år senare, kom att spridas över hela jordklotet tack vare europeiska utflyttningar.

På den tiden, druider trodde att under den natten, häxorna kunde öka deras makt och gränserna mellan de dödas och de levandes världar flätades samman under några timmar. Dock har namnet sitt ursprung i USA: Halloween är en förkortning för frasen “Allhelgonas natt”.

I både USA och Storbritannien är denna en djuprotad tradition, och den inkluderar alltid spökhistorier, retningar, bus, monster- och spökkostymer för att skrämma de naiva. “Bus eller godis” natten kom lite sent till Spanien, men den är väldigt populär. Vi är säkra på att många människor någon gång har blivit överraskade av barn som knackar på dörren och frågar efter godis medan de skriker “bus eller godis?”.

shutterstock_213838675_2

Hur som helst, och trots många “anpassningar” från den engelska kulturen till den spanska, har Spanien sina egna sätt att fira De dödas dag. Och, vi måste konstatera att några av dem är genuint unika:

HALLOWEEN ’MADE IN SPAIN’

 

“Tosantos” i Cadiz

För att kunna förstå namnet, måste du veta att det är en förkorning av “Todos los santos”, vilket kan översättas som “Allhelgonas dag”. I denna andalusiska stad, gatumarknader tar plats dagen innan. De mest efterfrågade sakerna är säsongsprodukter: nötter, mandlar, hasselnötter, rostade kastanjer, torkade fikon, dadlar samt rostad sötpotatis. Stånd med torkad frukt, choklad och karameller är också väldigt populära. Stånden är utsmyckade med satyriska skildringar av kändisar och politiker, och de brukar hålla öppet till sent på natten.

shutterstock_252451156_2

Parader, teaterpjäser och underhållande aktiviteter för barn är också en del av natten, och vuxna går till barer och pubar för att fortsätta festa efter midnatt. “Bus eller godis” har ökat i popularitet här också, och barn brukar knacka dörr för att samla godis innan sängdags.

“Ryggsäcksdagen” i Ceuta

Detta sätt att spendera den 1 november har ett okänt ursprung. Några historieböcker placerar denna tradition i 1900-talet, när befolkningen i Ceuta bar blommor och ryggsäckar fulla av mat till kyrkogårdar, så att de kunde spendera hela dagen där. Andra källor pekar på att denna tradition skulle faktiskt kunna spåras tillbaka till en period under Första marockanska kriget.

Hur som helst, sanningen är att befolkningen i Ceuta ser verkligen fram emot händelsen: vänner och hela familjer går upp till bergen för att äta, dricka och spendera dagen i gott sällskap.

Soundtracket till denna speciella “Ryggsäcksdagen” har inget att göra med den populära “bus eller godis”?, och på spanska låter det så här: “la mochila, la mochila, no se la come el gato ni la gallina, solo mi barriga”. Den bokstavliga översättningen är “ryggsäcken, ryggsäcken, den blir inte uppäten av katten eller kycklingen, utan bara av min mage”. Att gå ut i naturen för att äta är väldigt vanligt i andra spanska regioner som Extremadura, Jaen och Sevilla, för att nämna några.

Gröten mot onda andar i Jaen

I byn Begíjar, belägen i provinsen Jaen, mellan den 31 oktober och den 2 november, ungdomar går ut på gatan med kastruller fulla av gröt. Men, de äter inte den. De använder den faktiskt för att täcka alla lås i alla hus för att hålla de onda andarna borta. Som natten fortskrider, de lysande lyktorna lyser upp vägen för de döda, och vänner och familjer spenderar timmar tillsammans och äter tortillas och choklad.

“Finados” natten i Kanarieöarna

Denna tradition kallas så för att “finados” är de döda. Den 2 november, vänner och familjer samlas för att berätta historier om dem som inte längre finns bland oss. Och medan de gör så, de delar pinjenötter, mandlar, valnötter och sötvin, anis och honungsrom. De populära “Finadas” tar plats också, med musik, parader, och “Finados dans”.

Själarnas tåg i Soria

Den 1 november varje år tar en procession plats i Tajueco, staden Soria. Den organiseras av broderskapet Cofradía de las Ánimas, som delas i två grupper: den ena formas av singelmän och singelkvinnor och den andra av de gifta. Dessa människor sjunger psalmer till själarna, och efter det, de ringer med klockorna och delar ut bakverk och vin.

Det är en mycket populär händelse, och hela staden engageras för att den ska bli till.

Allhelgonas marknad i Alicante

Cocentaina är den exakta platsen där en av de äldsta festligheterna som förknippas med denna årstid tar rum. Vi pratar om Allhelgonas marknad, eller “Fira de Tots Sants” som den kallas. Den dateras tillbaka till 1346, och är den äldsta marknaden i Spanien. Här kan du hitta den arabiska och den kristna marknaden, attraktioner för barn, djurutställningar och massor av kul… Tre dagar är allt som krävs för att få tusentals människor från hela Spanien att besöka Cocentaina.

Samhain i Galicien, landet av meigas

Vi kunde inte glömma hur Allhelgonas dag firas i Galicien. Under årens lopp, denna region har gradvis återställt värdet i ursprungstraditioner mot den importerade amerikanska Halloween. I detta land av meigas eller häxor, några städer i A Mariña, Ferrol området och Arousa genomför festligheter där alla går klädda som magiska varelser.

shutterstock_298664759_2

Barn knackar dörr och frågar efter godis, människor skulpterar ansikten i pumpor för att skrämma onda andar, och en parad av döda vandrar runt och söker nya själar.

Kastanjfesten i Extremadura, Toledo och andra spanska områden

Rostade kastanjer med honung, mjölk, torkade frukter och bakverk typiska för årstiden. Sötpotatis, fikon, valnötter, ekollon, ost, pumpapaj, och söt cider eller muskat. Befolkningen i Katalonien, Valencia, Balearerna och Aragon använder färger för att måla ansiktet med aska och roar sig med att berätta spökhistorier.

Dessa är bara några av de traditionerna som genomförs över den hela spanska halvön den 1 november. Som du kan se, de flesta har ingenting att göra med den populära festligheten som de tog namnet från : Halloween.

Om författaren

admin

admin

0 kommentarer

Ännu inga kommentarer.

Det finns inga kommentarer för tillfället, vill du skriva en?

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar