Flyg-och reseupplevelser

BRAVOFLYBLOGGEN
Home > Fester > Halloween runt om i världen

Fester

Halloween runt om i världen

Halloween runt om i världen
oktober 30
19:55 2015

Den amerikanska Halloween har den mest kända traditionen, och det är därifrån som de magiska orden ”bus eller godis?” kommer. Hur som helst finns det många ställen där den 1. november har en annorlunda och speciell mening.

USA: Bus eller godis?

Halloween firas i hela USA och Kanada. Det finns inga detaljer som förbises: häx-, älv- och trollkostymer; bus och skämt, några mer harmlösa än andra, andra lite tyngre; orangea pumpor med lysande ansikten; spökhistorier som berättas bland kompisgäng… Hus dekorerade med motiv av Halloween, och det mest karakteristiska elementet: barn som går från dörr till dörr och frågar den välkända ”bus eller godis?” och väntar på svar.

Mexiko: De dödas dag

shutterstock_222075625_2

Den mexikanska kulturen är en av de mest originella när det kommer till den 1. november. Denna festlighet firas under två dagar: den första dagen i månaden tillägnas barnens själar, och den andra till de vuxnas. Det finns flera egenheter relaterade till den mexikanska Halloween.

– Välkomnande offer: ett slags altar sätts upp, med mat och dryck, frukt, godisskallar och leksaker, i väntan på att barnen kommer.

– Besök på kyrkogårdar, där gravar och gångstigar lyses upp av levande ljus. Människor tar med sig blommor och ibland finns det till och med musiker som sjunger de avlidnas favoritsånger intill deras gravar.

– ”Catrinas” överallt. Dessa är de mest välkända skallarna, klädda i de egendomligaste och de färgrikaste utstyrslar. De kan hittas i olika figurer i hus och offentliga platser, men också i pajer och godis. Var annars kommer du att få en möjlighet att ta en bit av en söt skalle?

– Från ”bus eller godis?” till ”me da una calaverita?” som kan översättas som ”får jag en liten skalle?”. Det nordamerikanska inflytandet märks klart på flera platser i Mexiko, där många detaljer från den amerikanska traditionen har blivit adopterade.

Irland: Låt festen börja!

shutterstock_209082946_2
Halloween är inget undantag i den irländska svagheten för festligheter. Detta är ett av de länderna där den nuvarande festligheten har sina rötter. Många sekel efteråt, denna hedniska händelse har blivit den perfekta ursäkten för att njuta och fira till fullo: temaparader, brasor, fyrverkerier och massor av kostymer.

Organiserade lekar som att ”jaga” äpplen med munnen eller skattjakter är väldigt populära bland vuxna och barn. Gastronomin, precis som i Spanien och andra länder är en extremt viktig del av firandet: att samla godis, cocktails och bakade äpplen med mjölk, och öl – det som leder oss till nattens typiska dryck: ”lammuppvaktning”.

Österrike: Pumpan är stjärnan

shutterstock_60968590_2

Den årliga pumpafestivalen, Kúrbisfest, är den perfekta planen för denna årstid. Den äger rum i Retz, en liten by i södra Österrike, nära gränszonen med Tjeckien.

Under två dagar, denna underbara lilla by blir ansvarig för organisationen av en fest enbart tillägnad pumpan:

lysande objekt, Halloween-paraden, musik och en fantastisk cuisine. En annan utmärkande drag för den österrikiska Halloween är liknelsen med den mexikanska seden: vatten, bröd och ljus lämnas på bordet, i väntan på att andar ska komma under natten och behöva något att äta och dricka.

Hong Kong: Yue Lan, de hungriga andarnas festival

I tron om att andar lever bland oss under natten mellan den 31. oktober och den 1. november, människor bränner bilder av frukt och pengar. På detta sätt kommer allt att komma till andevärlden och skapa fred i deras själar! Det finns också den välkända ”Matsuri”, en gatufestival som samlar ihop tusentals ungdomar i affärer och barer, där de firar detta moment medan de har något att dricka och lyssnar på musik.

Taggar

Om författaren

admin

admin

0 kommentarer

Ännu inga kommentarer.

Det finns inga kommentarer för tillfället, vill du skriva en?

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar