Flyg-och reseupplevelser

BRAVOFLYBLOGGEN
Home > Destinationer > Gå vilse i Ordesa och Monte Perdido Nationalparken!

Destinationer

Gå vilse i Ordesa och Monte Perdido Nationalparken!

Gå vilse i Ordesa och Monte Perdido Nationalparken!
oktober 03
14:02 2016

De flesta har förmodligen aldrig hört talas om Ordesa eller Monte Perdido, men de är två pärlor på den spanska sidan Pyrenéer. De flesta förknippar Pyrenéer med Frankrike då de högsta topparna ligger på den franska sidan, men på den spanska sidan finns häpnadsväckande platser och vandringsrutter som är definitivt värda ett besök för alla riktiga naturälskare.

Ordesa är en dal som uppstod under smältningen av en urgammal glaciär. Variation av växtlivet är otrolig och genom dalen går floden Arazas som på sin väg formar fantastiska vattenfall, bassänger och kaskader. Vattnet är så klart diamantgrönt.

Nationalparken är uppdelad i två delar: den lägre och den högre. I den lägre finns dalen Ordesa och följer man floden uppströms kommer man till dalens slut och där börjar också den högre delen som leder till Monte Perdido (3355m). Den ordagranna översättningen av Monte Perdido är ’det förlorade berget’ och det är en av de högsta topparna i den pyreneiska bergskedjan och en av de högsta i Spanien.

Ordesa räknas som en av de mest unika och vackraste dalar i Europa och den blev inkluderad på UNESCOs Världsarvslistan på grund av sitt otroliga växtrike och naturliga skönhet.

Det lättaste sättet att ta sig dit är att åka till Torla, en underbar liten pittoresk stad byggd i svart sten och under sommaren översvämmad med vandrare och klättrare från hela världen. Eftersom tillträdet till Nationalparken med bil är förbjudet under sommaren, kan man ta bussen från Torla till början av dalen.

Den populäraste rutten är att följa dalen till vattenfallet Cola de Caballo som också är dalens slut och början på den högre delen av nationalparken. Vattenfallet är den högsta  av alla och man får se den som en belöning på vandringen. Vandringen tar ungefär 5-6 timmar.

Det finns alternativa rutter, och om man vill uppleva en spektakulär panoramautsikt över dalen, kan man börja gå upp när man kommer till Cola de Caballo och gå på stigen som heter Senda de los Cazadores.

Jag vandrade i denna del av Pyrenéer i augusti och på den högra rutten haglade det, så jag rekommenderar att börja tidigt och inte ge sig alltför högt upp efter kl 3 på eftermiddagen då vädret växlar snabbt.

 

Vill du uppleva något riktigt unikt och förföras av naturens skönhet i Pyrinéerna, missa inte Ordesa och Monte Perdido.

 

 

Om författaren

admin

admin

0 kommentarer

Ännu inga kommentarer.

Det finns inga kommentarer för tillfället, vill du skriva en?

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar