Flyg-och reseupplevelser

BRAVOFLYBLOGGEN
Home > Tema > Fem spanska recept som du måste smaka åtminstone en gång i livet

Tema

Fem spanska recept som du måste smaka åtminstone en gång i livet

Fem spanska recept som du måste smaka åtminstone en gång i livet
maj 15
13:00 2015

Den spanska matkulturen är bred, varierad och framförallt väldigt god. Idag tar vi dig på en tur med några recept som du kan hitta bara i detta fantastiska land. Från norr till söder, här är 5 läckra rätter som du måste smaka.

 

Drottningen: tortilla de patatas

Det sägs att det första dokumentet där en spansk omelett nämns daterar till 1817, i Navarra provinsen. Några indiska krönikor nämner dock en omelett känd i Amerika och Europa redan under 1519. Hur som helst, idag är det ett recept alla spanjorer känner till, och du kan få smaka tortilla vart du än går, från Sevilla till Barcelona.

tortilla-de-patatas

 

Andalusiens hemlighet: gazpacho

Om du planerar att spendera sommaren i Andalusien, kommer du att behöva hjälp med att stå ut med den höga temperaturen: ett glas av kall gazpacho. Den görs på tomat, gurka, lök, olivolja, vitlök och en liten bit bröd. Den kan beskrivas som en kall soppa, även om det är tänkt att den ska drickas. Om du föredrar en tjockare variant, prova Salmorejo… Mums!

gazpacho-andaluz1

 

Comunidad valenciana: älskad tack vare paella

Från början användes ordet paella för att benämna stekpannan som den tillagas i. Variationer är många, men huvudingrediensen är alltid ris. Det sägs att den valencianska paellan var från början en blandning av produkter man hade till hands: kyckling, kanin, grönsaker… Men receptet har utvecklats med åren, och nuförtiden är det ganska vanligt att hitta skaldjur såsom räkor och bläckfisk också.

paella_marisco211

 

Migas från Teruel

Du kan inte lämna Teruel utan att ha provat utsökta migas. Receptet består i att skära bröd i bitar och lämna det i vatten och salt under en dag; sen kan du steka det med olivolja och vitlök och röra om så det inte fastnar på botten av pannan. Du kan servera det med chorizo, bacon och stekt grön paprika. Blir du inte hungrig?

Nos-vamos-de-tapas-I-Migas

 

Merienda från Galicien: Santiagokakan

Även om Galicien är mest känd för skaldjur, idag vill vi nämna en av deras mest kända efterrätter: Santiagokakan. Detta traditionella recept innehåller mjöl, smör, mandel, socker, ägg och citron, med en läcker mandelkaka från 1500-talet som resultat. Den är vanligtvis täckt med sockerglasyr och dekorerad med Santiagokorset.

tarta-de-santiago

 

Om författaren

Author

Author

0 kommentarer

Ännu inga kommentarer.

Det finns inga kommentarer för tillfället, vill du skriva en?

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar