Flyg-och reseupplevelser

BRAVOFLYBLOGGEN
Home > Tema > Fantastiska bibliotek runt om i världen – del 2

Tema

Fantastiska bibliotek runt om i världen – del 2

Fantastiska bibliotek runt om i världen – del 2
juli 07
20:38 2015

Vi vet att du vill se mer av dessa fantastiska byggnader där att studera och läsa förvandlas till en sann njutning. Om du besöker någon av dessa städer, glöm inte att titta in i deras bibliotek: du kommer aldrig att glömma dem.

6. José Vasconcelos bibliotek – Mexico City, Mexico

José Vasconcelos bibliotek i Mexico City är bland de mest underbara i världen. Och inte bara för den gigantiska skulpturen av ett valskelett som hänger från det centrala taket, gjord av Gabriel Orozco, utan också tack vare dess design gjord av Alberto Kalach. Arkitekten skapade ett delirium av upphängda utrymmen och ljus. Detta är den mest unika platsen du någonsin kommer att läsa på, utan tvekan.

mono201005160188

7. George Peabody bibliotek – Baltimore, USA

Biblioteket var byggd tack vare filantropen George Peabody, vars mål var att bygga ett bibliotek ”för gratis användning för alla människor som önskar rådfråga det.” Arkitekten Edmund G. Lind designade detta stilrena, ljusa enorma bibliotek med antydningar av guldfärger, inklusive ett atrium som går från vita och svarta marmorgolv till glastak.

bibli

8. Clementinum bibliotek– Prag, Tjeckien

Clementinum gömmer ett paradis för bokälskare: ett absolut underbart barockt bibliotek. Det är en av de viktigaste byggnaderna i Prag, och den har hållit tusentals volymer om teologin sedan 1600-talet. Missa inte tillfället att ta ett titt på fresker i taket målade av Jan Hiebl.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

9. Trinity högskolebibliotek – Dublin, Irland

Trinity högskolan och dess bibliotek, grundade 1592, är de äldsta universitet och bibliotek i Irland. Den största lockelsen är Det långa rummet, byggd mellan 1712 och 1713, som rymmer 200 000 av bibliotekets äldsta böcker. Biblioteket är fullt av marmorbyster och skatter såsom en av de sista kvarlevande exemplar av Utrop av Det irländska republiken från 1916. Besökarna kan också se Trinity högskolans harpa, en av tre kvarblivande gaeliska harpor, gjorda av ek och pilträd, symbolen av Irland.

trinity

10. Bibliotheca Alexandrina – Alexandria, Egypten

Alexandrias bibliotek är det största biblioteket och kulturcentret beläget på medelhavskusten i den egyptiska staden Alexandria. Det är både byggt till minnet av biblioteket i Alexandria som blev förstörd under antiken, och det är samtidigt ett försök att återuppväcka något av den briljans som det antika centret för studier och lärdom föreställde. Det mest fascinerande rummet i byggnaden är det fantastiska läsrummet som täcker 70 000 kvadratmeter uppdelade i 11 nivåer.

alexandria

Om författaren

Author

Author

0 kommentarer

Ännu inga kommentarer.

Det finns inga kommentarer för tillfället, vill du skriva en?

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar