Flyg-och reseupplevelser

BRAVOFLYBLOGGEN
Home > Destinationer > Ett urval pärlor i Bosnien och Hercegovina

Destinationer

Ett urval pärlor i Bosnien och Hercegovina

Ett urval pärlor i Bosnien och Hercegovina
oktober 10
12:55 2016

Bosnien och Hercegovina är ett av Europas minst besökta länder, troligen på grund av kriget under 90-talet som fortfarande spökar i människors sinne. Men om du bestämmer dig för att semestra i grannlandet Kroatien borde du veta att Bosnien och Hercegovina ligger praktiskt taget ett stenkast från den kroatiska kusten. Det vore riktigt synd att missa det om du är så nära.

Bosnien och Hercegovinas huvudstad heter Sarajevo och under 90-talet levde staden ett brutalt krig, kanske det blodigaste i Europas moderna historia. Men allt det är historia nu och Sarajevo har omvandlats till en stad där det mångkulturella arvet har börjat märkas igen. Gamla staden Bascarsija i centrum är en vacker stadsdel byggd under Osmanska riket, full av undangömda gränder, moskéer, gammaldags caféer, allt byggt i osmanska arkitektoniska stilen. Missa inte det lokala köket, där burek och cevapcici är kronan på verket.

Åker du söderut mot Mostar kommer du att åka längs med floden Neretva som slingrar sig mellan imponerande berg och jag garanterar att denna otroliga biten av resan kommer att etsa sig fast i minnet.

Väl i Mostar kommer du självklart inte att missa den nybyggda Stari Most (Gamla bron) som förenar de två sidorna av staden och som totalförstördes under kriget och återuppbyggdes för några år sedan. Den gamla stan är otroligt vacker, nästan sagolik och det hela ramas in av den diamantgröna floden Neretva som ligger i centret av spektaklet.

Du borde inte missa Tekija i Blagaj, bara 10 km söder om Mostar, ett otroligt kloster byggd av sufister, muslimska mystiker  för nästan 500 år sedan. Precis bakom klostret befinner sig Europas största flodkälla, tro det eller ej. Samspelet mellan den dramatiska naturen och den uttrycksfulla, drömska osmanska arkitekturen gör detta till en plats som inte borde missas.

När du lämnar Mostar och åker vidare mot kusten bör du inte missa Kravice, ett imponerande vattenfall som ligger ca 30 kilometer söder om Mostar och som under de heta somrarna erbjuder nödvändig svalka.

Du borde också lägga på minnet att Bosnien och Hercegovina är väldigt billigt, mycket billigare än grannlandet Kroatien, vilket kan också bidra till ett behaglig vistelse som gör det möjligt att ge dig ut på många äventyr som landet har att erbjuda, vare sig det handlar om forsränning, vandringar i bergen eller besök till alla medeltida städer som andas forna tider och civilisationsmöten.

Om författaren

admin

admin

0 kommentarer

Ännu inga kommentarer.

Det finns inga kommentarer för tillfället, vill du skriva en?

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar