Flyg-och reseupplevelser

BRAVOFLYBLOGGEN
Home > Destinationer > Europa > Det antika Pompeji från romartiden

Europa

Det antika Pompeji från romartiden

januari 26
09:13 2015

Pompeji är en antik romersk stad som begravdes i aska efter vulkanen Vesuvius utbrott. Staden ligger i Nationalparken Vesuvius nära Neapel i södra delen av regionen Kampanien. Pompeji blev utsedd till ett av UNESCOS världsarv 1997 och är med över 2.5 miljoner besökare per år ett av de populäraset besöksmålen i Italien.

Staden ligger 6 km från Mount Vesuvius och begravdes i vulkanaska och pimpsten 79 e.Kr. Pompejis invånare dog inte som många tror på grund av att de andades in askan. De dog av hettan som uppgick till 250°C. Datumet för vulkanutbrottet har blivit ett återkommande diskussionsämne. Tack vare ett vittnes brev trodde man från början att utbrottet skedde den 23 augusti. Men en undersökning av människorna, deras kläder, frukt, grönsaker och mynt vittnar om ett vulkanutbrott den 23 november.

Uppskattningsvis har bara två tredjedelar av staden grävts ut. Kroppar, byggnader och vardagsföremål var mycket välbevarade. Men byggnader och föremål förfaller snabbt på grund av sin utsatthet. Tyvärr rasade Gladiatorernas hus samman i november 2010.

Så planerar du ditt besök i Pompeji

Var medveten om att Pompeji enbart är en plats för fotgängare. Bär därför bekväma skor lämpade för vandring, eftersom du mest kommer att gå på stensatta gator och vägar. Under högsommaren är det mycket hett, planera därför en resa på våren eller sensommaren. Undvik juli och augusti. Tag med mycket vatten eller köp på vägen för att undvika vätskebrist.

Om du inte har bil finns tåg- och bussförbindelse med Neapel och Salerno. Besökare kan köpa endagsbiljett eller tredagarsbiljett som gäller för besök i Pompeji, Herculaneum, Oplontis, Stabiae och Boscoreale. Besök Arkeologiska muséeet i Neapel med föremål från utgrävningarna.

Om författaren

Rumbo

Rumbo

0 kommentarer

Ännu inga kommentarer.

Det finns inga kommentarer för tillfället, vill du skriva en?

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar