Flyg-och reseupplevelser

BRAVOFLYBLOGGEN
Home > Tema > Eiffeltornets historia

Tema

Eiffeltornets historia

Eiffeltornets historia
februari 15
12:27 2016

Eiffeltornet är bland de mest igenkännbara byggnader i världen. Numera är det svårt att tänka sig Paris panorama utan Eiffeltornet som en del av den. Det har inte bara blivit en symbol för Paris, utan en symbol för hela Frankrike.

shutterstock_112137761

Arkitekten som designade tornet var Gustave Eiffel och det är från honom som tornet fick sitt namn. Eiffeltornet restes som inträdesporten till 1889 Världsmässan som hölls i Paris. Projektet var från början kritiserat och fyllt med kontrovers. Ledande konstnärer, författare, arkitekter och intellektuella startade en namnsamling mot tornet. Hur som helst, byggnaden av tornet påbörjades 1887 och slutfördes i slutet på mars 1889. Även om tornet blev en direkt succé bland allmänheten, viss kritik levde vidare. Den franska författaren Guy de Maupassant brukade äta sin lunch högst uppe på tornet varje dag, och när han blev tillfrågad varför han gjorde det svarade han med att det var det enda stället i Paris där man slapp se Eiffeltornet.

shutterstock_28896850

Eiffeltornet är 324 meter högt och det har varit den högsta byggnaden i världen fram till konstruktionen av Chryslerbyggnaden i Manhattan. Tre nivåer i tornet är öppna för besökare. Det finns restauranger, Le 58 Tour Eiffel på den första våningen och Le Jules Verne på den andra. Det finns två sätt att gå upp i tornet. Två första våningar kan nås antingen med hiss eller trappor, och den sista är nåbar enbart med hiss.

shutterstock_183286505

Från början fick Eiffel bara en 20-års tillstånd för tornet, och den skulle ha tagits ner 1909. Det blev bestämt dock att tillåta tornet att finnas kvar i staden efter att tillståndet gick ut, då det ansågs att det kunde användas i kommunikationssyfte. Utöver detta, Eiffel hade en lägenhet högst uppe i tornet där han brukade utföra experiment och vissa meteorologiska observationer.

Nuförtiden är Eiffeltornet världens mest besökta monument, med cirka 7 miljoner besökare som går upp i tornet varje år. För att undvika långa köer är det rekommendabelt att köpa biljetter i förväg på Internet.

Om författaren

admin

admin

0 kommentarer

Ännu inga kommentarer.

Det finns inga kommentarer för tillfället, vill du skriva en?

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar